Thursday, May 27, 2010

NACC

Pintu masuk ke kompleks utama. Ada dua tingkat. Sudut pameran, kedai jualan dan
koleksi batik dan songket di tingkat atas manakala tingkat bawah adalah
sudut demonstrasi batik dan kraf lain. Nampak kosong tapi dah penuh kat dalam tu.
Saya terus ke bahagian bawah. Bimbang tak muat pula nanti.
NACC ialah Noor Arfa Craft Complex atau dalam bahasa Melayunya Kompleks Kraf Noor Arfa (KKNA - kurang sedap kan? biar lah dipanggil NACC saja). Siapa tak kenal Noor Arfa. Eh. Bukan.. ni bukan nama makwe single yang tengah cari jodoh. Sila jangan salah faham. Noor Arfa adalah nama sebuah syarikat pengusaha batik paling terkenal di Malaysia dan juga telah berjaya menembusi pasaran antarabangsa. Untuk bukti paling senang sila tonton iklan TM SME. Yang ayah dengan anak tu. Merekalah orang kuat Noor Arfa Batek.

Noor Arfa diasaskan pada 1980 oleh pasangan Wan Mohd. Ariffin dan Noor Hijerah yang mulanya mengusahakan kilang batik secara kecil-kecilan di pinggir Kuala Terengganu. Titik tolak perniagaan ini dimajukan bermula setelah pasangan ini berjaya merekacipta corak dan rekaan yang lain daripada yang lain dan berjaya mendapat perhatian pasaran batik baik di dalam Terengganu mahupun luar. Sehingga sekarang, permintaan terhadap batik Noor Arfa ini sangat menggalakkan.

Menjelang 2006, Noor Arfa telah maju setapak lagi dengan membina NACC. bertempat di Kawasan Perindustrian Chendering, kira-kira 5 kilometer dari Bandaraya Kuala Terengganu. Dengan keluasan sehingga 2.5 hektar dan pekerjanya yang seramai kira-kira 200 orang, kompleks ini merupakan ang terbesar seumpamanya dalam negara. Untuk lagi informasi lengkap, anda boleh berkunjung ke laman web Noor Arfa sendiri di http://www.noor-arfa.com.my/. Kalau saya nak ceritakan satu-satu memang tak habis.

Memang cantik rekabentuk bangunan dan landskapnya. Lengkap dengan tempat letak kenderaan yang boleh menampung sehingga 20 buah bas dalam satu satu masa. Ada juga disediakan warung makan, kiosk, surau dan tandas di luar bangunan. Dalam bangunan utama pula, terdapat pusat jualan batik, bilik pameran, pusat penerangan pelancong, muzium kraf, kiosk demonstrasi dan lain-lain yang berkaitan dengan kraftangan. Saya tak sempat meronda keseluruhan kompleks sebab rasanya saya seorang saja rakyat tempatan yang ada ketika itu. Yang lain semuanya pelancong saya syak berdasarkan dialog percakapan mereka yang saya langsung tak faham. Tak apa. Kasi can lah. Lain kali saya boleh datang lagi lain kali balik kampung. Diorang saya tak tahu pula bila boleh datang lagi atau tak.


Pintu masuk ke NACC. Jika anda dari Kuala Terengganu, lepas memasuki simpang
ke Kawasan Perindustrian Chendering sila cari objek ini di sebelah kanan anda.
Insyaallah jumpa.Bangunan utama kompleks. Walaupun nampak tak berapa kompleks, tetapi
senibina tradisional Terengganu tetap jadi trademark di sini.Kawasan berehat di kanan kompleks. Penat-penat membeli-belah,
bolehlah minum-minum di sini dulu sebelum blah~
Abang lukis batik menunjukkan kemahiran melukis garis lurus pada batik
tanpa menggunakan pembaris kepada pengunjung. Saya pun naik kagum juga sikit.
Tak hanya batik, demonstrasi songket juga ada di sini. Bawa ke ralit juga
saya tengok
akak ni punya kemahiran kait-kait songket. Mahir tak patut.Sudut DIY - Do It Yourself. Siapa berminat mahu menguji kemahiran mengecat batik
boleh pamerkan kebolehan anda di sini. Tak seorang pun berani lawan saya masa ni.Barangan kristal pun ada dijual di sini dengan harga yang sangat berpatutan.
Sesuai dijadikan cenderamata ataupun hadiah kepada makwe-makwe.

1 comment:

azrie hafiz said...

wah, boleh lukis batik sendiri. lepas tu boleh lekat getah renoma mcm che hasan.

Post a Comment