Tuesday, May 25, 2010

Balik Bukit


Macam pelik saja namanya kan? Memang kawasan ni terletak di sebalik bukit. Apa nama bukit tu saya tak pasti. Tapi memang kawasan ini namanya Balik Bukit, terletak hanya di pinggir Bandaraya Kuala Terengganu. Yang ingin saya highlightkan di sini adalah Kawasan Rekreasi Balik Bukit atau nama urbannya sikit; Terengganu Waterfront Recreational Park.

Seingat saya, taman ini baru sahaja dibuka. Agakan saya dalam 5-6 tahun barangkali. Betulkan saya jika silap. Tapi dalam 5-6 tahun tu saya belum pernah menjejakkan kaki ke sini kerana saya tiada makwe untuk diajak bersiar-siar. Sehinggalah ketika saya pulang bercuti hujung bulan Mei baru-baru ini - bersama Firdaus Yunan. Itu pun setelah dipelawa oleh rakan lama saya; Jamal Jj yang bermastautin di Kampung Chabang Tiga. Memang tempat beliau ber'hang-out' di sini.

Kebetulan masa tu hujung minggu. Perlawanan bolasepak EPL masih lagi ada. Sungguh saya tak sangka ada disediakan skrin besar untuk menonton. Bagi kaki tengok bola macam saya, memang ini yang dicari-cari. Menonton bola di skrin besar sangat lain 'feel' dia berbanding di kaca TV sahaja. Ditambah pula dengan persekitaran yang sangat mendamaikan. Lampu warna-warni, pemandangan muara sungai Terengganu sambil dihembus bayu Laut China Selatan boleh membuatkan diri tenteram meskipun pasukan yang disokong sedang kena belasah. Oh. Bukan pasukan Manchester United. Saya beri contoh sahaja.

Di sini juga banyak kemudahan disediakan. Selain gerai-gerai makan, terdapat taman permainan kanak-kanak, tandas awam dan juga perkhidmatan Wi-Fi. Harga makanan amatlah berpatutan dan sedap. Saya tidak segan silu langsung memesan ice-blended cokelat. Tambahan pula dibelanja oleh Jamal Jj. Memang pemurah beliau ni.


Pemandangan Jambatan Sultan Mahmud dari
Taman Rekreasi Balik Bukit. Memang tenteram jiwa jadinya~


Skrin besar perlawanan bolasepak. Mudah-mudahan saya berpeluang
ke sini ketika Kejohanan Piala Dunia Jun nanti.



Burj Dubai pun boleh nampak dari sini. Err.. macam Burj Dubai saja.
Itu Felda Residence. Bersebelahan saja letaknya~


Firdaus Yunan jika jumpa internet memang tak hirau dunia.
Pesen tak boleh berenggang dengan Facebook.


Pemandangan di waktu siang. Menara jam tu dia punya landmark.
Siang-siang pun sangat ideal untuk bersiar-siar di sini.


Encik Jamal Jj yang baik hati. 'Pemandu pelancong' tetap saya
setiap kali balik kampung. Masih single. Kata nya lah~

5 comments:

MuniQazrina said...

Macam kenal lah sgt2 pokwe yg pakai baju merah ni..hehe

paiseh said...

eh.. hasben akak ke..?? maaf lah.. say kurang cakne~

nurul husna said...

pokwe still single tuh . ade bajet maa . hahaa . sapo cepat dea dapat . lalalaa =)

Aya Yus said...

aikk.. jamal pun ada.. hehe..

jeragang said...

Salam pok dok rajing mari sining tapi rasanya benda Hok boleh cetuskang kenangan masa remaja 40 raung dulu

Post a Comment