Thursday, June 10, 2010

Perkampungan Keropok Losong


Dah episod akhir kisah pengembaraan Firdaus Yunan dan saya ke Terengganu awal Mei hari tu. Biasa lah. Kalau dah hari last tu mesti mahu beli ole-ole punya. Dan ole-ole dari Terengganu yang paling berharga tak lain tak bukan adalah keropok lekor. Satu Malaya dah tau.

Asalnya perniagaan gerai-gerai kecil, Kampung Losong telah dimajukan menjadi pengkalan bekalan keropok lekor secara komersil diberi nama Perkampungan Keropok Losong. Tahniah Kerajaan Terengganu. Ibarat 'one-stop-center', perkembangan ini banyak memberikan manfaat bukan sahaja kepada para pelancong malahan juga penduduk setempat. Memang sepanjang jalan terdapat gerai-gerai menjual keropok dan hasil laut.

Bila terjumpa banyak label sebegini di kiri dan kanan anda,
sah lah
anda sudah berada di Perkampungan Keropok Losong.
Di Islamabad tak ada benda-benda macam ni.

Terletak hanya kira kira 2 kilometer di pinggir Bandaraya Kuala Terengganu, kawasan ini memang mudah dijumpai. Perhatikan saja papan tanda sekitarnya. Tak payah pakai GPS pun tak apa.

Papan tanda sebegini memang banyak kelihatan. Usah risau. Ikut saja.
Pusing-pusing pun boleh sampai.


Jam duabelas tengahari kami bergerak dari rumah saya ke Losong. Sangkaan saya untuk jadi golongan awal memborong keropok meleset sama sekali. Tiba saja di gerai kegemaran saya, iaitu kedai Pak Su, orang ramai sudah berkerumun. Bas pelancong saja ada tiga buah. Tak apa. Saya sanggup tunggu. Keropok kat sini lain macam sedapnya bagi saya. Terpulanglah pada anda pula.

Abang kacak baju kelabu mundar mandir tak puas hati.
Ada lagi tiga buah bas tak masuk dalam gambar.
Betapa ramai nya pelanggan walaupun cuti tak lama.

Ralit juga menonton penggetelan keropok lekor secara langsung. Dapurnya hanya di belakang kaunter jualan. Memang mustahak untuk meyakinkan pembeli tentang tahap kebersihan dan ketelitian penghasilan sebatang keropok lekor.


Golongan muda seperti makwe ini juga cenderung melibatkan diri
dalam perusahaan keropok. Lagi 3-4 tahun boleh jadi tokei ni saya syak.
Lain macam dia punya bersungguh. Firdaus Yunan swit pun beliau tak layan.


Tak hanya keropok, lain-lain hasil laut pun boleh didapati di sini.
Sotong kering ni contohnya. Bukan 'sotong' yang satu lagi tu ye!


Punya lah sibuk kaunter membeli hari tu. Mengalahkan
kaunter Tabung Haji dah.

Dari pengamatan saya, amat mudah untuk membuat keropok lekor. Cuma air tangan saja yang menentukan rasa 'losong' itu sendiri. Jika tak percaya, boleh cuba kaedah di bawah.

Bahan-bahan ( 10 org )

  • 1 kilo ikan kembung/ selayang
  • 500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
  • sedikit garam
  • beberapa ketul kiub ais/air batu
  • Air secukupnya (agak2 le)

Cara-cara

  1. Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
  2. Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
  3. Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air.
  4. Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan.

Senang bukan? Tinggal sama ada rajin atau malas saja. Saya rajin kadang-kadang saja bab masak-masak ni. Jangan tiru.


Jangan lupa. Air masak juga amat mustahak
dalam penghasilan keropok lekor.

1 comment:

Muhammad Hafizi Bin Mohd Zaki said...

kalau tuan tidak cukup iakn kami ada sediakan perkhidmatan ikan laut yang segar. kami setia menghantar kepada tuan sebarang pertanyaan boleh la cll sy di 0134699581

Post a Comment